Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2021

Er is een wetsvoorstel in de maak om voor starters vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer in rekening te brengen bij de aankoop van een woning. Omdat hierover best wat verwarring is zetten we de voorwaarden hieronder op een rijtje:

  • De koper is tussen de 18 en 35 jaar oud
  • De woning is voor eigen bewoning
  • De koper verklaart schriftelijk de vrijstelling niet eerder te hebben ontvangen

Hieruit is dus op te maken dat het niet uitmaakt of u momenteel al een huis heeft. Als u aan bovenstaande voldoet wordt u evengoed als starter gezien. Als u samen een woning koopt en één van de partners voldoet wel aan de voorwaarden en de ander niet dan is de vrijstelling alleen van toepassing op het deel van de partner die aan de voorwaarden voldoet.

Overige tarieven

Voor wie niet aan deze voorwaarden voldoet en een huis voor eigen bewoning koopt blijft de overdrachtsbelasting 2%. Mocht u een huis kopen dat niet voor eigen bewoning zal worden gebruikt dan gaat de overdrachtsbelasting flink omhoog. In dat geval komt de belasting op 8%. Als u een recreatiewoning of beleggingspand wilt kopen kunt u dus beter nog dit jaar de overdracht in orde maken.

Vragen

Voor vragen hierover verwijzen wij u graag door naar uw notaris. Hij of zij kan u hierover meer vertellen. Mocht u een hypotheek willen sluiten voor een nieuwe woning dan kunt u uiteraard bij ons kantoor terecht.